Učešće predsjednika Komisije za tržište kapitala Crne Gore na Međunarodnom panelu o finansijskoj pismenosti u Hagu

Predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore, gospodin Željko Drinčić, učestvovao je na prestižnom panelu "Financial literacy and financial education: new challenges and strategic priorities" koji je održan u četvrtak, 23. novembra 2023. godine u Hagu, u okviru godišnjeg sastanka Technical Assistance Project on Financial Education, pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Holandije.
 
 
Gospodin Drinčić je istakao značaj nacionalnog programa finansijskog obrazovanja za period od 2023. do 2027. godine, koji predstavlja strateški okvir za sprovođenje aktivnosti svih zainteresovanih subjekata u oblasti finansijske edukacije. Ovaj program podržava težnju da se crnogorskim građanima omogući pristup kvalitetnom finansijskom obrazovanju, kako bi stekli i unaprijedili znanja i vještine potrebne za donošenje odgovornih finansijskih odluka.
 
 
Gospodin Drinčić je tokom svog izlaganja predstavio ključne inicijative i strategije koje je Komisija implementirala kako bi unaprijedila finansijsku pismenost i obrazovanje u Crnoj Gori. Istakao je posebno značajne projekte poput serije edukativnih radionica "Kapital" za učenike osnovnih škola, koje su uspješno sprovedene u aprilu 2023. godine. Radionice su obuhvatile više od 100 učenika, sa ciljem da se mladima na interaktivan način predstavi tržište kapitala, razvije kritičko razmišljanje i socijalne vještine. Predsjednik Komisije je ukazao na planove Komisije za nastavak promocije finansijskog obrazovanja kroz različite aktivnosti, uključujući okrugli sto za studente na temu digitalizacije i blockchain tehnologije, kao i radionice o digitalnoj imovini i CFD demo verziji za srednjoškolce. Cilj ovih inicijativa je osnaživanje svih ciljnih grupa u razumijevanju i upravljanju finansijskim resursima.
 
Predsjednik Komisije je istakao i izazove sa kojima se investitori suočavaju uslijed "krize troškova života" i naglasio važnost edukacije o diverzifikaciji portfelja, informisanju o profesionalnom savjetovanju, prevarama i zaštiti, kao i podršci u donošenju informisanih investicionih odluka.
 
Komisija za tržište kapitala Crne Gore nastavlja sa svojom misijom osnaživanja građana kroz finansijsko obrazovanje, teži ka stvaranju finansijski pismenijih i odgovornijih generacija, što je od suštinskog značaja za ekonomski napredak i finansijsku stabilnost Crne Gore.