Sastanak Komisije sa predstavnicima Centralne banke Bosne i Hercegovine

 
U srijedu, 10. januara 2024. godine, delegacija Komisije za tržište kapitala Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Željkom Drinčićem, zamjenikom predsjednika Draganom Đukićem, članovima Komisije Anom Pivljanin i Draženom Stevanovićem, kao i Anjom Draško, poslovnim sekretarom u kabinetu predsjednika Komisije, sastala se sa predstavnicima Centralne banke Bosne i Hercegovine. Sastanku su prisustvovali - Željko Marić, viceguverner, Halid Tvico, rukovodilac Odjeljenja za platni promet, Nada Mijović, rukovodilac Odjeljenja za monitoring i analize i Emina Ćeman, rukovodilac Odjeljenja za bankarstvo.
 
Održani sastanak predstavlja važan segment u produbljivanju već započete saradnje i dobrih odnosa između institucija, kao nastavak dijaloga sa Prve međunarodne konferencije o finansijskom tržištu koja je održana u Podgorici u oktobru 2023. godine. Tokom sastanka je isticana potreba razvoja i unapređenja ekonomske saradnje, sa posebnim naglaskom na sinergiji između finansijskih institucija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Diskusija je bila usmjerena na kreiranju novih inicijativa i projekata koji će doprinijeti jačanju finansijskih tržišta, uz istovremeno razmatranje potrebe za prilagođavanjem regulatornih okvira u svijetlu globalnih ekonomskih izazova. Ovaj sastanak je bio prilika da se istakne značaj saradnje u oblastima kao što su razvoj digitalnog bankarstva, unapređenje mehanizama zaštite potrošača i investitora, kao i razmjena znanja i iskustava u cilju postizanja zajedničkih ekonomskih interesa. Razgovarano je o ključnim strategijama za unapređenje finansijskog okruženja, kao i o mogućnostima za implementaciju novih tehnologija i praksi u finansijskom sektoru.
 
Komisija za tržište kapitala Crne Gore kontinuirano nastoji da ojača svoje međunarodne veze i partnerstva. Uvjerena je da su ovakvi sastanci ključni za ostvarivanje napretka u razvoju ekonomija i finansijskih tržišta širom regiona i da predstavljaju temelj za postizanje značajnog napretka u ovim oblastima.