Održana radionica društvene igre "Kapital" za učenike petog i šestog razreda OŠ "Vlado Milić"

Komisija za tržište kapitala Crne Gore svoje aktivnosti iz finansijske edukavije nastavlja sa realizacijom radionica na temu novca i upoznavanje sa društvenom igrom "Kapital" za djecu uzrasta petog, šestog i sedmog razreda osnovne škole. Danas, 26. marta 2024. godine, održana je prva radionica za učenike petog i šestog razreda OŠ "Vlado Milić". Predsjednik Komisije, Željko Drinčić, obratio se djeci istakavši važnost finansijske pismenosti i razumijevanja tržišta kapitala od najranijeg uzrasta. Tom prilikom je istakao da je kroz igru "Kapital", Komisija pronašla način da djeca upoznaju osnovne pojmove tržišta kapitala, motivišući ih da uče kroz zabavu i interakciju.
 
 
Komisija ima za cilj da ova aktivnost, predviđena Akcionim planom za 2024. godinu, a u sklopu samog Programa razvoja finansijske edukacije 2023-2027, postane praksa njenog naglašenog edukativnog karaktera i uspjeha koji je ostvaren pri realizaciji iste tokom 2023. godine. U eri brzih ekonomskih promjena i sve veće dostupnosti finansijskih proizvoda, sposobnost razumijevanja finansijskog sistema postaje ključna vještina koja djeci i mladima može obezbijediti sigurniju budućnost.
 
 
Tokom 90 minuta trajanja radionice, zaposleni Komisije su upoznali najmlađe sa društvenom igrom "Kapital", edukativnom igrom koja pomaže djeci da uče o tržištu kapitala na interaktivan i zabavan način. Igrači postaju investitori koji kupuju i prodaju akcije različitih kompanija i imaju za cilj da kupovinom i prodajom akcija zarade novac. Uz pomoć zaposlenih Komisije, djeca su naučila osnove tržišta kapitala – pojam akcije, investiranja, rizika i nagrade, kao i kako se kompanije procjenjuju i na koji način vrijednost akcija raste ili pada. Osim toga što navedena društvena igra djecu uči kako pametno da upravljaju novcem i kako da planiraju svoje finansije, odličan je način da se motivišu u razvijanju vještina iz matematike, logike i strategije.
 
 
Nakon održane radionice predstavnici OŠ "Vlado Milić" su dobili na poklon primjerak društvene igre "Kapital" čime Komisija teži da podstakne djecu na dalje upoznavanje sa ovim igrom i pojmovima sa tržišta kapitala, kao i da se lakše pripreme za takmičenje koje će se održati ove godine. Učesnicima je uručena i brošura sa osnovnim pojmovima tržišta kapitala koja je pažljivo dizajnirana da bude pristupačna i razumljiva za učenike osnovne škole.
 
Komisija je posebno ponosna na ovu aktivnost jer na inovativan način kombinuje teoretsko učenje i praktično iskustvo i nastoji da inspiriše i motiviše djecu da postanu odgovorni, informisani i jednog dana finansijski pismeni građani Crne Gore.