Predsjednik Komisije na 27. naučno-stručnoj konferenciji „Finansijsko tržište“

Predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore, Željko Drinčić imao je priliku da prisustvuje 27. naučno-stručnoj konferenciji pod nazivom „Finansijsko tržište“ koja je održana 25. i 26. aprila 2024. godine u Opatiji. Konferencija je organizovana od strane Hrvatskog udruženja banaka, uz partnerstvo Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga. 
 
 
Ovaj događaj od izuzetnog značaja je i ove godine okupio ekonomske eksperte, predstavnike finansijskog tržišta i uspješnih kompanija iz regiona, sa ciljem da podstakne razmjenu znanja i iskustava između učesnika. Napravljen je osvrt na dešavanja u Hrvatskoj, koja predstavlja domaćina i organizatora, te je izvršena analiza okolnosti u cijelom svijetu, sa posebnim akcentom na visok stepen inflacije i njen uticaj na dalju monetarnu politiku. U petak 26. aprila, drugog dana Konferencije, učesnicima je prezentovana i studija razvoja tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj.
 
Interakcija sa regionalnim učesnicima na tržištu kapitala, omugućila je bolji uvid u u najnovije trendove iz oblasti finansija, ali i razmjenu iskustava i mišljenja o rješavanju aktuelnih pitanja u svakodnevnom poslovanju. Iako je u fokusu Konferencije bilo tržište finansija, kao i inflacija i rizici koje ona donosi, kao jedna od glavnih tema pojavila se i vještačka inteligencija, te promjene koje može unijeti u svijet bankarstva.
 

Učešće predsjednika Komisije za tržište kapitala Crne Gore na ovakvom i sličnim događajima potvrđuje spremnost institucije da ide u korak sa vremenom i odgovara izazovima na savremenom tržištu. Saradnjom sa regionalnim institucijama ostvaruje se tradicija i jača partnerstvo, koje će Komisiji za tržište kapitala Crne Gore u budućnosti otvarati vrata za nove projekte.