Uspješno realizovana edukacija investicionih menadžera penzionih fondova

Komisija za tržište kapitala Crne Gore je prethodne nedjelje, od 13. do 17. maja 2024. godine, uspješno realizovala ovogodišnju edukaciju investicionih menadžera penzionih fondova, koja ima za cilj dalji razvoj i rast industrije dobrovoljnih penzionih fondova u Crnoj Gori.
 
 
Ovogodišnja edukacija okupila je učesnike iz različitih sektora koji su imali priliku da unaprijede svoje znanje i vještine u upravljanju dobrovoljnim penzionim fondovima, zahvaljujući programu koji je kreiran da zadovolji rastući interes i potrebe modernog tržišta kapitala. Diversifikovanost učesnika, uključujući ekonomiste i pravnike, omogućila je izuzetnu razmjenu ideja i iskustava, što je dodatno uticalo na kvalitet edukacije. Učešće eminentnih stručnjaka iz Crne Gore i Evropske Unije dodatno je obogatilo iskustvo učesnika, koji su kroz interaktivne sesije i studije slučaja imali priliku da postavljaju pitanja i razjasne sve eventualne nedoumice o trostubnom konceptu penzionog sistema i upravljanja dobrovoljnim penzionim fondovima. Direktna interakcija sa ekspertima iz ove oblasti pružila je ne samo teorijsko učenje, već i praktične uvide u realne izazove i mogućnosti koje tržište nudi.
 
 
Program edukacije obuhvatio je sveobuhvatne teme poput upravljanja portfeljem, procjene rizika, zakonskih i regulatornih okvira, kao i politika za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Osim toga, detaljno su razmatrani i pravni aspekti tržišta kapitala u Crnoj Gori, institucionalni okviri, kao i koncepti i praktična primjena upravljanja dobrovoljnim penzionim fondovima. Predavanja su uključivala i pregled aktuelnog sistema penzionog osiguranja sa posebnim osvrtom na primjere iz regiona, što je polaznicima omogućilo da dobiju širu sliku o funkcionalnostima i izazovima sa kojima se mogu susresti u svakodnevnom radu.
 
 
Komisija izražava veliko zadovoljstvo zbog entuzijazma i posvećenosti učesnika, kao i zbog kvaliteta predavanja koja su doprinijela kreiranju dinamičnog i stimulativnog okruženja za učenje. Verujemo da će znanja i vještine stečene na ovogodišnjoj edukaciji doprinijeti ne samo individualnom uspjehu učesnika, već i daljem razvoju i profesionalizaciji penzionog sektora u Crnoj Gori.
 
Zahvaljujemo svim učesnicima i predavačima na izuzetnoj posvećenosti i radujemo se budućim inicijativama koje će nastaviti da unapređuju crnogorsko tržište kapitala. Komisija kontinuirano teži da podigne nivo finansijske pismenosti, sa posebnim naglaskom na stratešku važnost organizovanja edukativnih programa. Ove inicijative su ključne ne samo za jačanje kapaciteta trenutnih i budućih profesionalaca, već i za rast i razvoj tržišta kapitala i dobrovoljnih penzionih fondova.