Predstavnik Komisije na konferenciji Reg3 Split

Predstavnik Komisije za tržište kapitala, Danilo Gluščević, učestvovao je u ponedjeljak, 27. maja 2024. godine na konferenciji Reg3 Split, integralnom dijelu međunarodne konferencije BlockSplit koja traje do 30. maja. Reg3 Split, jednodnevna konferencija organizovana od strane Hrvatske udruge za blockchain i kriptovalute, obilježava petu godinu svoje realizacije u Splitu. Reg3 Split, prepoznata kao ključni forum za diskusiju o kripto regulativama, paralelno se održava sa svojim matičnim događajem, Reg3, u Lisabonu.

Ovogodišnja konferencija je obuhvatila tri panela i tri prezentacije, fokusirajući se na teme kao što su nove inicijative i izazovi u regulaciji kriptovaluta. Predstavnik Komisije je učestvovao na panelu “Crypto regulation in the Western Balkans: in the shadow of MiCA” zajedno sa kolegama iz Srbije i Albanije, tokom kojeg su diskutovali o trenutnom stanju, novim inicijativama i planovima u kontekstu nedavno usvojene MiCA regulative Evropske unije, kao i o najčešćim izazovima sa kojima se suočavaju regulatori.


Gospodin Gluščević je tokom svog izlaganja istakao važne informacije o proaktivnim inicijativama Komisije, uključujući specijalizovane obuke iz oblasti blockchain tehnologija, realizovane 2018-2019. godine za zaposlene u ministarstvima i finansijskim regulatorima. Pored toga, izložio je iskustva iz regulatornog okvira za finansijske inovacije – Sandbox, kao i iskustvima iz kojih je proizašla inicijativa Komisije za izradu zakona o digitalnoj imovini 2021. godine.

Predstavnik Komisije je ukazao i na zaključke Savjeta za finansijsku stabilnost, čiji je Komisija član, da je formirana Radna grupa, koja je imajući u vidu saradnju sa Svjetskom bankom i MMF-om, zaključila da je oblast digitalne imovine najoptimalnije urediti u skladu sa EU direktivama, odnosno da regulatorni okvir EU za kriptoimovinu - MiCA (The Markets in Cryptoassets) bude transponovan u Nacrt Zakona o digitalnoj imovini.

Na konferenciji su razmijenjena i mišljenja o izazovima koje predstavljaju zahtjevi za sprečavanje pranja novca, kako za tržišne učesnike tako i za regulatore koji nadgledaju sprovođenje ovih mjera od strane učesnika.