Dodjeljene nagrade pobjednicima takmičenja u društvenoj igri „Kapital“

U srijedu 5. juna 2024. godine Komisija za tržište kapitala Crne Gore je nakon uspješno sprovedenih radionica i takmičenja u društvenoj igri „Kapital“ organizovala dodjelu nagrada učesnicima koji su na takmičenju osvojili prvo, drugo i treće mjesto.

Učenice OŠ „Štampar Makarije“, Anja Makrid i Mila Leković osvojile su 1. mjesto, učenici OŠ „Radojica Perović“ Branko Zenović i Luka Pešić osvojili su 2. mjesto, dok je 3. mjesto pripalo Ruži Brnović i Lazaru Vukčeviću, učenicima OŠ „Savo Kažić“.


Najbolji na takmičenju nagrađeni su novčanim donacijama za škole koje su predstavljali, a za učenike su odabrane naučne enciklopedije i primjerci društvene igre „Kapital“.

Podsjećamo da je Komisija za tržište kapitala, već drugu godinu zaredom, organizovala radionice u igranju društvene igre „Kapital“, čiji je cilj edukacija osnovaca sa teritorije Podgorice o osnovama tržišta kapitala.


Djeca su kroz igru učila osnovne finansijske pojmove poput: akcija, investiranja, rizika, dividende, te kako se procjenjuje vrijednost kompanije ili korporacije i upoznavali se sa funkcionisanjem različitih grana industrije. Sprovedene radionice pokazale su se kao odličan mehanizam kroz koji su djeca učila kako da pametno upravljaju novcem i planiraju svoje finansije, ali da pritom razvijaju i vještine iz matematike, logike i strategije.

U radionicama koje su trajale 3 nedjelje, od 25. marta do 11. aprila 2024. godine, učestvovalo je preko 260 učenika iz 13 osnovnih škola. Na petodnevnom takmičenju koje se sastojalo iz više etapa, realizovanom od 23. do 29. maja, učestvovalo je 32 učenika.


Nakon još jedne uspješno realizovane aktivnosti na polju finansijske edukacije, posebno zadovoljstvo predstavlja zainteresovanost i posvećenost koju su pokazala djeca – učesnici radionica i takmičenja. Ova zapažena motivacija i uključenost mladih potvrđuje da se trud i resursi uloženi u ove programe višestruko isplate.

Komisija je i ove godine nastojala je da edukuje i postavi osnove znanja najmlađim članovima crnogorskog društva iz oblasti koje su u njenoj nadležnosti. Zahvaljujući odličnoj saradnji sa predstavnicima osnovnih škola, ispunjen je cilj postavljanja čvrstih temelja za buduće finansijski pismene građane.

Ovakve inicijative Komisije ne samo da doprinose obrazovanju mladih već i podižu opštu svijest o važnosti finansijskog znanja, čime se unapređuje stabilnost i integritet društva. Komisija će i u budućnosti aktivno učestvovati u podizanju nivoa finansijske pismenosti kod svih činilaca društva, kako onih starijih, tako i najmlađih.