Komisija organizovala finale takmičenja škola u društvenoj igri "Kapital"

Komisija za tržište kapitala Crne Gore je u srijedu, 31. maja 2023. godine, organizovala finale takmičenja predstavnika podgoričkih osnovnih škola u društvenoj igri "Kapital". Ovo takmičenje je imalo za cilj promovisanje finansijske pismenosti među djecom i pružanje prilike da pokažu svoje znanje i vještine u upravljanju finansijskim resursima kroz igru.

Finale takmičenja je održano u prostorijama Komisije, u periodu od 10 do 13 časova, tokom kojeg su se nadmetali talentovani predstavnici OŠ "Đoko Prelević", OŠ "21. maj", OŠ "Vuk Karadžić", OŠ "Vlado Milić" i OŠ "Novka Ubović", koji su prethodno stekli uslov za finale nakon održanog polufinalnog meča u ponedjeljak, 29. maja 2023. godine. Nastupajući sa odlučnošću i mudrim strateškim potezima, takmičari su pokazali svoje izuzetno znanje i vještine u upravljanju finansijskim resursima.


Nagrade takmičenja u društvenoj igri "Kapital" osvojili su:  Andrija Šofranac, I mjesto (OŠ "Vuk Karadžić"), Strahinja Tomić, II mjesto (OŠ "21. maj") i Aleksa Aćimović, III mjesto (OŠ "Vlado Milić").

Predsjednik Komisije, Željko Drinčić, čestitao je svim učesnicima takmičenja i istakao da njihov trud i znanje mogu biti temelj za buduće uspjehe u finansijskom svijetu. Tom prilikom je nagrade uručio svim učesnicima. Pobjednici Andrija Šofranac, Strahinja Tomić i Aleksa Aćimović su primili enciklopediju znanja "Budi genije", koja će im pomoći da nastave da šire svoja znanja i razvijaju radoznalost. Svi učesnici finala takmičenja su dobili društvenu igra "Kapital", koja će ih nadalje inspirisati u istraživanju svijeta tržišta kapitala.

Pored individualnih nagrada, Komisija je donirala novčane nagrade pobjednicima takmičenja, koje će biti upućene njihovim školama. Donacije predstavljaju simboličan znak podrške Komisije u razvoju finansijskog obrazovanja i promociji finansijske pismenosti među mladim generacijama. Takođe je i dodatni podstrek djeci da su svojim trudom, napredovanjem, odlučnošću i znanjem dali svoj lični doprinos osvajanjem pomenutih donacija. Takođe, predstavnici tri prvoplasirane škole će imati priliku da posjete Universal Capital Bank, Montenegroberzu i Centralno klirinško depozitarno društvo.

Podsjećamo javnost da je Komisija, u periodu od 31. marta do 6. aprila 2023. godine, uspješno organizovala jedanaest edukativnih radionica za djecu "Kapital" tokom kojih je učestovalo 106 učenika 5, 6 i 7 razreda osnovnih škola. Komisija je intezivno posvećena povećanju finansijske pismenosti u Crnoj Gori i nastaviće da pruža kreativne obrazovne programe i inicijative kako bi pružila podršku ne samo odraslima, već i djeci i mladima u razumijevanju i upravljanju finansijskim resursima.

Komisija se zahvaljuje svim učesnicima ovog takmičenja, mentorima i školama koje su podržale ovaj projekat, sa uvjerenjem da se zajedničkim snagama može graditi svijet sa većom svijesti o značaju sticanja znanja, kao i o finansijama i prednostima ulaganja na tržištu kapitala.