Potpisivanje Sporazuma o saradnji između Komisije i HANFE

              
 
U ponedjeljak, 16. oktobra 2023. godine, u Podgorici, predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore Željko Drinčić i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman svečano su potpisali Memorandum o razumijevanju. Ovaj dokument je usklađen sa ciljevima i principima za regulaciju tržišta kapitala i privatnih penzionih sistema koje su postavile međunarodne organizacije i udruženja poput IOSCO-a i IOPS-a.
 
 
Gospodin Ante Žigman izjavio je: „Hanfa već dugi niz godina intenzivno surađuje s Komisijom za tržište kapitala Crne Gore. Sporazum će dodatno urediti našu suradnju u pogledu nadzora i licenciranja financijskih institucija iz naše nadležnosti te proširiti tehničku suradnju kao i obostranu razmjenu iskustava iz nadzorne prakse.
 
Svjesni smo izazova koji stoje pred Komisijom kad je riječ o ispunjavanju kriterija za punopravno članstvo u Europskoj uniji u području financijskih usluga koje Komisija nadzire. S našim dosadašnjim iskustvom Hanfa će Komisiji za tržište kapitala Crne Gore nastaviti pružati podršku u procesu usklađivanja nadležnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije i uvjereni smo da će Komisija biti uspješna u tom izazovnom procesu.
 
Tržišta u okviru Europske unije danas se intenzivno pripremaju za financiranje održivosti i zelene tranzicije, ali i otpornosti na kibernetičke napade. Stoga je za nas iznimno važno da se i Crna Gora već sada uhvati u koštac s tim izazovima te se pripremi za takve promjene i regulatorna pravila EU-a.“
 
 
Gospodin Željko Drinčić, nakon potpisivanja, izjavio je: "Danas smo napravili značajan korak ka jačanju regionalne saradnje i uzajamnog razumijevanja na području tržišta kapitala. Očekujem da će ovaj Memorandum biti kamen temeljac za mnoge buduće inicijative i projekte koji će doprinijeti stabilnosti i rastu tržišta kapitala u Crnoj Gori.
 
Ovim sporazumom proširuju se jasni ciljevi, postojeće saradnje između KTK i Hanfe u oblastima nadzora i regulacije nadzora tržišta kapitala, koje su u nadležnosti obije institucije. Ističemo da je, budući da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU, Komisiji od velikog značaja hrvatsko iskustvo i pomoć u oblastima u kojima Hanfa ima veliko stručno znanje kao država članica EU-a. Glavni cilj i svrha ovog Memoranduma je pružanje okvira za saradnju i pomoć, uključujući razmjenu informacija i iskustava, sredstva komunikacije, kao i razvoj i međusobno razumijevanje.
 
Siguran sam da zajedničkim snagama možemo postići mnogo više i radujem se što ćemo kroz ovu saradnju doprinijeti jačanju povjerenja investitora, unapređenju regulative i jačanju kapaciteta naših institucija."
 
 
Potpisivanjem Memoranduma otpočela je nova faza saradnje između Crne Gore i Hrvatske na polju regulacije i nadzora tržišta kapitala, sa vizijom stabilnijeg, transparentnijeg i prosperitetnijeg tržišta za obije zemlje.