Pretposljednji dana održavanja radionica "Kapital"

Pretposljednjeg dana održavanja radionica, 10. aprila 2024. godine, Komisija za tržište kapitala Crne Gore je održala dvije radionice KAPITAL za učenike OŠ "Pavle Rovinski". Posvećenost, strpljenje i istrajnost zaposlenih Komisije u vođenju ovih radionica istakli su se kao ključni elementi uspjeha, dokazavši da je prenošenje znanja o tržištu kapitala i finansijskom sistemu na djecu ne samo moguće, već i izuzetno značajno.
 
Angažovanjem na ovim radionicama, naši zaposleni su pokazali ne samo profesionalizam i stručnost, već i duboku predanost da na zanimljiv i pristupačan način uvedu učenike u svijet tržište kapitala. Kroz strpljivu interakciju i prilagođavanje tempa učenja osnovaca, oni su uspjeli da osvijetle kompleksne koncepte tržišta kapitala, čineći ih razumljivim i prijemčivim za njihov uzrast.
 
 
Radionice su pružile učenicima priliku da kroz društvenu igru "Kapital" istraže i razumiju ne samo osnove kupovine i prodaje akcija, već i širi spektar ekonomskih aktivnosti. To uključuje razumijevanje marketinga i oglašavanja, važnosti plaćanja poreza, kao i odgovornosti prema zaposlenima kroz isplatu zarada. Radionice ne samo da obogaćuje njihovo znanje, već ih podstiče i na razmišljanje o potencijalnim karijerama u svijetu finansija i ekonomije.
 
Značaj ovakvog obrazovanja seže daleko izvan učionice. Razumijevanje tržišta kapitala i osnovnih ekonomskih principa od malih nogu osposobljava mlade da postanu informisani, odgovorni građani, sposobni za donošenje promišljenih finansijskih odluka u budućnosti. Više od toga, inspiriše ih da razmisle o svojoj ulozi u ekonomiji, bilo kao potrošači, investitori ili možda budući lideri u svijetu finansija. Ovim pristupom, gradimo temelje za društvo koje vrjednuje finansijsku pismenost kao ključnu komponentu društvene odgovornosti i održivog razvoja.
 
 
Na kraju današnjih radionica, učenici su osim edukativnih brošura o tržištu kapitala dobili i iskustvo koje može uticati na njihovu budućnost. Ovo iskustvo nije samo proširilo njihovo razumijevanje tržišta kapitala, već je posijalo sjeme radoznalosti i entuzijazma za istraživanje finansijskog svijeta. Sa novostečenim znanjem i vještinama, učenici su sada bolje upućeni da razmišljaju o svojim finansijskim odlukama, kako u ličnom tako i u profesionalnom životu.